Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékkínálatunk

A fényvédelem fontossága a tavaszi hónapokban is

A fényvédelem fontossága a tavaszi hónapokban is

A tudatos bőrápolás a fényvédőzésnél kezdődik. Még ha tisztában is vagy ezzel, akkor is felmerülnek benned a kérdések: például, hogy mennyi fényvédőt kenj a bőrödre? Újra kell-e kenni pár óránként? Mit jelent az SPF? Ezekre és hasonló kérdésekre adjuk most meg a választ.

Az UV-sugarak állandó jelenléte az év minden napján komoly hatással van bőrünk állapotára. Így tehát a fényvédelem nem csak nyáron fontos, hanem borús időben, sőt még télen is. 

Az igaz, hogy a hidegebb évszakokban a barnulást okozó UVB kevesebb van, mint mikor hétágra süt a nap, de jó tudni, hogy a legalább annyira káros UVA télen-nyáron hasonlóan jelen van. Ezt azért fontos tudni, mert a bőröregedés folyamatait az UV (és ráadásul elsősorban az UVA) jelentősen felgyorsíthatják, olyannyira, hogy az UV-sugaraknak való kitettség az arcon megjelenő bőröregedés jeleinek mintegy 80%-áért felelős, sőt sajnos bőrrákot is okozhatnak.

Vagyis ahhoz, hogy megelőzd a bőröregedés (ráncok, pigmentfoltok, megereszkedett bőr) korai jeleit, érdemes valóban mindennap fényvédőzni. Ráadásul a többi bőrápolód is csak akkor tud megfelelően hatni, ha használsz fényvédőt mellette.

Mit jelent a fényvédőkön az SPF?

Az SPF azaz a Sun Protection Factor jelölés azt fejezi ki, hogy például egy SPF 30-as faktorszámú fényvédő esetében a bőröd 30x annyi UVB sugárzást bír el, mint fényvédő nélkül, mielőtt az UVB okozta pirulási folyamat elindul.

Az SPF mindig az UVB sugarak elleni védelmet jelöli, ezért nagyon fontos, hogy széles spektrumú fényvédőt válasszunk, ami megvéd az UVA sugarak ellen is. Ez azt jelenti, hogy a termék UVA és UVB védelme arányos. Télen elegendő lehet a 30 faktoros fényvédelem is, de nyáron az 50 faktoros fényvédőket érdemes használni, hiszen ezek nagyobb védelmet nyújtanak.

 

Fizikai és kémiai fényvédők

A fényvédőket gyakran két típusba szokták sorolni: léteznek szervetlen, azaz fizikai szűrővel ellátott fényvédők, illetve a szerves, azaz kémiai szűrős fényvédők.

 

·       Fizikai fényvédők

A fizikai szűrős fényvédők megülnek a bőrfelszínén, védőréteget képeznek. Ideális érzékeny bőrűek és gyermekek számára. Fizikai szűrők például a zinc-oxide és a titanum-dioxide. A fizikai fényvédők általában vastagabb textúrájú krémek, amik fehér réteget hagyhatnak a bőrön. Ha olyan fizikai fényvédőt keresel, ami biztosan nem hagy fehéres réteget, akkor jó ötlet lehet egy színezett fényvédő.

 

·       Kémiai fényvédők

A kémiai szűrős fényvédőkben általában oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, octinoxate nevű szűrőket találhatunk. Ideális választás pigmentációra hajlamos bőrrel rendelkezőknek. A szerves szűrővel ellátott fényvédők általában egyáltalán nem, vagy csak kevés fehér réteget hagynak a bőrön és kényelmesebb viseletet biztosítanak. UVA védelmük erősebb, mint a csak fizikai szűrőkkel rendelkező fényvédőknek. A kémiai fényvédők UV hatására gyorsabban bomlanak, ezért érdemes sűrűn (2-3 óránként) újrakenni őket főleg, ha erős napsugárzás éri a bőröd. Bár ez minden esetben igaz.

Milyen mennyiségben érdemes használni a fényvédő termékeket?

A fényvédelem kialakításához hozzátartozik, hogy a megfelelő mennyiséget kell használni, azaz 2mg/cm2, ez körülbelül fél teáskanálnyi mennyiséget jelent a gyakorlatban. Mivel az UVA sugárzás akkor is ér minket, mikor beltéren tartózkodunk, ezért nagyon fontos, hogy minden nap használjunk fényvédőt! A bőrünket érő sugárzás 95%-át az UVA sugárzás teszi ki, mivel az UVA átmegy a felhőkön, az ablaküvegen és jelen van még a téli időszakban is. Az UVB sugárzás nem hatol át az üvegen, viszont barnaságot okoz. 

 

Hogyan kenjük újra a fényvédőt napközben?

A smink nehezíti az újrakenést, mert könnyedén elmozdul a friss réteg fényvédő hatására. A legjobb megoldás, ha hosszabb ideig tartózkodsz napon például strandolás vagy túrázás közben, hogy aznap inkább ne viselj sminket, így biztonságosan újra tudod kenni a fényvédőt.

Manapság már nagyon sok kozmetikai termékben, például a BB krémekben van SPF szűrő, de nem tudunk megfelelő mennyiséget használni a biztonságos védelem eléréséhez. A BB krém jó kiegészítése lehet a fényvédőnek, de semmiképp nem javasolt csak a BB krémre bízni a fényvédelmet. 

 

Manapság egyre több megoldás létezik a napközbeni védelemre: Vannak fényvédővel ellátott púderek és sprayk, amiket akár a sminkre is felvihetünk, viszont megbízhatóságuk kérdéses, ugyanis nem képesek a védelemhez elegendő fedést biztosítani.

 

 

A fényvédelem nem áll meg a fényvédő krémek használatánál. Nagyon fontos felelősen viselkedni a napon és a ruházatunkat is ennek megfelelően kiválasztani. Egy egész napos túrázáshoz, kényelmesebb lehet egy megfelelő fedést biztosító ruházat. Egy szép kalap vagy egy árnyékosabb része a strandnak pedig jó alternatíva lehet, hogy biztonságban is jól tudjuk magunkat érezni.

 

 

Tégy te is bőröd védelméért és válogass fényvédő termékeink között!