Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A száraz bőr kialakulása és ápolása

A száraz bőr kialakulása és ápolása

A száraz bőr rendkívül érzékeny, ezért is reagál intenzíven a külső hatásokra, mint a kozmetikai szerek, a parfümöt, alkoholt tartalmazó arcápolók vagy éppen a napfény. Kialakulásáért ritkán felelősek bőrproblémák, oka legfőképp a bőr felépítésében és a különböző rétegek funkcióiban keresendő.  

A száraz bőr ismérvei

A száraz bőrt többnyire durvának, pikkelyesnek érezzük. Feszül, kevésbé rugalmas és hamar reagál a kedvezőtlen külső hatásokra, könnyen válik irritálttá. Ha a bőrnek nem megfelelő a lipid-és nedvességtartalma, elveszíti a regenerálódási képességét, emiatt könnyen sérül.

Ha újra egészséges, hidratált bőrt szeretnénk, mindenképp a megfelelő, speciális termékekhez nyúljunk, hiszen csak ezek lesznek képesek megerősíteni a védelmi funkciókat. Használjunk növényi olajokban és úgynevezett hidrofil anyagokban gazdag krémeket, amik nem csak segítenek megőrizni a bőr saját nedvességtartalmát, de gyönyörű bőrt is eredményeznek! A száraz bőrnek mindennap szüksége van hidratálásra és olajokra.

 

Az öregedés és a bőrszárazság

Fontos megemlíteni az öregedés miatti bőrszárazságot.

Az életkor előrehaladtával folyamatosan lelassul a verejték-és faggyúmirigyek működése, ennek köszönhetően kevesebb nedvesség és zsír jut el a bőrszövetekig. Ezek hiányában a bőr ellenállóképessége és a természetes védelme veszít az erejéből és fokozatosan kiszárad. Sajnos, minél idősebbek vagyunk, annál szárazabb bőrrel kell szembesülnünk. A száraz bőrön sokkal gyorsabban jelennek meg a ráncok és a finom vonalak, éppen ezért ne várjuk meg az öregedés első jeleit. Érdemes 30 éves kortól rendszeresen és tudatosan ápolnunk a bőrünket nappali és éjszakai krémekkel, szemránckrémekkel, maszkokkal és arcpakolásokkal, hogy megelőzhessük a korai jelek kialakulását. Ebben a korban már ajánlottan érdemes megbizonyosodni a termék hidratáló erejéről és az anti-aging összetevők jelenlétéről. Amire mindenképp figyelnünk kell, az a bőr nedvességegyensúlya!

A bőrszárazság kialakulása

A száraz bőr kialakulásának legfőbb okai:

·         genetikai hajlam

·         külső faktorok: meleg, hideg, száraz levegő

·         egészségtelen, kiegyensúlyozatlan étrend

·         napfény

·         nem megfelelő kozmetikumok, parfümök használata

·         hétköznapi fokozott stressz

·         életkor

Hogyan ápoljuk a száraz bőrt?

Ne tusoljunk, fürödjünk forró, 38 Celsius fokot meghaladó vízben, mivel a túl meleg fürdőzés károsítja a bőr védőrétegét!

Ne használjunk alkoholtartalmú arctonikokat, krémeket, mivel feloldhatják a bőr természetes lipidrétegét! Fordítsunk kellő gondot a bőrünk tisztítására, használjunk annak megfelelő termékcsaládokat. A bőrünk szereti a rutint: ápoljuk a bőrünket naponta speciális, hidratáló termékekkel. A tápanyagban gazdag hidratáló krémek például egyaránt enyhítik a feszülést és a szárazságot is, emellett erősítik és óvják a bőr védekező funkcióit. 

Életmódtanácsok száraz bőr esetén

Hiába ápoljuk megfelelően a bőrünket, ha az életmódunkon nem változtatunk. Az étrend és a stressz nagymértékben befolyásolja annak állapotát.

Az egészséges bőrhöz szükség van tápanyagokra, vitaminokra és telítetlen zsírsavakra. A bőséges folyadék felfrissíti a bőrt: érdemes naponta 1,5-2 liter vizet inni, ami óriási szerepet játszik a bőr rugalmasságának megőrzésében.

A stressz is okozója lehet a száraz bőrnek. Engedjük meg magunknak a pihenést, kikapcsolódást. Összeköthetjük a kellemeset a hasznossal: egy tápláló, hidratáló arcmaszk biztosan ellazít mindannyiunkat és segít elmenekülni kicsit a rohanó világ okozta idegességtől.

Ha szervezettek vagyunk, kevesebb stressz érhet minket! Tervezzük meg a napjainkat, és ne felejtsünk el pihenőket is beiktatni, fordítsunk időt magunkra. Igyunk egy meleg teát a naplementében vagy kortyolgassuk kedvenc kávénkat csendben, csak magunkra figyelve. Ha aktívabb életet élünk, menjünk el futni vagy csak sétáljunk egyet a szabadban. A lelket feltöltő programok a bőrünkre is jótékonyan hatnak, így újult erővel vághatunk bele a további teendőkbe.

Keresés