Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Bőrápolás csecsemőkorban

 Bőrápolás csecsemőkorban

Egy gyermek érkezése mindig óriási dolog a családok számára. Számos előkészület, tervezgetés és persze vásárlás előzi meg az új kis jövevény érkezését. A szülők ilyenkor igyekeznek legjobb tudásuk szerint felkészülni minden témában, nincs ez másképp a csecsemő gondozásával kapcsolatban sem, amelynek fontos eleme a bőrápolás is. Sajnos még manapság sem egységesek az álláspontok arra vonatkozóan, hogy mivel tesszük a legjobbat kisbabánk bőrének védelme érdekében, de sok jó példát is láthatunk például arra nézve, hogy már a szülészeteken is igyekeznek a legkorszerűbb elvek alapján ellátni a babákat. A következő bejegyzésben néhány gyakorlati tanáccsal szeretnénk szolgálni mindazoknak, akiket épp ez a téma foglalkoztat.

Fürdetés

 

A babák bőrápolásának fontos eleme a fürdetés. A kicsik bőre születésük után még nagyon érzékeny minden környezeti tényezőre, életük első napjaiban, a magzatmáz teljes eltűnése után nem ritka a bőr hámlása sem. Ez teljesen természetes folyamat, különösebb beavatkozást nem igényel, fontos viszont, hogy ne rontsunk a helyzeten. Fürdés tekintetében a modern ajánlások szerint a kezdeti időszakban nem szükséges a napi gyakoriság, elegendő 2-3 naponta mosdatni az újszülötteket. Ez történjen kézmeleg vízben és ne hagyjuk a baba bőrét nagyon kiázni. Kerüljük az erőteljes dörzsölést mind fürdés, mind törölközés közben, koncentráljunk leginkább a hajlatokra. A tiszta víz mellett alkalmazhatunk fürdetőt is, de ezt is körültekintően válasszuk meg. Lehetőleg szín-, illatanyag- és tartósítószermentes készítményt válasszunk. A kifejezetten babák számára kifejlesztett dermokozmetikumok között most már szép számmal találhatunk olyanokat, amelyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. Erősebb bőrszárazság, esetleg atópiás bőrtünetek esetén válasszuk a célzottan ezekre a problémakra gyártott krém- és olajtusfürdőket. A szappanok szárító hatásuk miatt egyáltalán nem ajánlottak.

Testápolás

 

Gyakori kérdés, hogy fürdés után szükséges-e testápoló használata. Alapvetően nem feltétlenül, de ebben az esetben is igaz, hogy az év bizonyos szakaszában vagy a csecsemő bőrét érintő kórképekben nagy hasznukat lehet venni. Különösen nagy terhet ró a kisbabák bőrére az őszi-téli időszak a szélsőségesebb időjárás, illetve a fűtés miatti szárazabb benti levegő miatt. A már említett atópiás dermatitisz, esetleg ekcéma megjelenése esetén pedig esszenciális a jó minőségű, adalékoktól mentes testápolók használata.

Fényvédelem

 

A nyár közeledtével muszáj néhány szót ejteni a fényvédelemről is. Habár a csecsemőket kifejezetten óvni kell a napsugaraktól és az első életévben nem szabad őket ennek a veszélynek közvetlenül kitenni, a megfelelő öltözet és az árnyékban való tartózkodás mellett is szükség lehet fényvédő használatára. A legkisebbeknek a fizikai szűrőt tartalmazó készítmények javasoltak, melyek hatóanyagai közvetlenül verik vissza a napsugarakat. A nagyobb babáknál viszont már alkalmazhatók a kémiai szűrős termékek is. Amire mindenképp fontos odafigyelni, hogy a választott termék az UVA és UVB sugarak ellen is védjen, illetve minél magasabb, lehetőleg 50 SPF faktorszámú legyen.

Keresés