Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Miért elengedhetetlen a fényvédelem?

Alig várjuk, hogy a napfényben sétálhassunk, élvezhessük a kellemes idő és a természet adta idillt. Senki sem szeret belegondolni, hogy ez az önfeledt szórakozás hosszútávon komoly veszélyekkel járhat. A fényvédelem manapság kardinális kérdés, mégis kevesen és keveset foglalkoznak a témával, pedig az év minden napján szükség van rá.

A napfény, mint káros behatás

Minden ember ki van téve a napfény káros hatásainak. A Nap által kibocsájtott UV sugarak egy részét az ózon réteg elnyeli, de a fennmaradó része a bőrünkkel érintkezik. Ennek következményei a melanómák kialakulása és az öregedő bőr, de akár immunrendszerünk gyengülése is.

A természetes védekezőrendszerünk

Sokan nem tudják, de a káros sugarak ellen saját, természetes védekezőrendszerünk van. Az urokánsav tartalmú verejtékünk védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen. Nyáron a bőrünk megvastagodott hámrétege is hasonló funkciót lát el, nem mellesleg, az UV-C sugarak negatív hatásai ellen teljes egészében ellenállóvá tesz.

Fontos megemlíteni bőrünk melanin tartalmát, ami sejtszinten segít minket a napfénnyel szemben. Neki köszönhetjük bőrünk barnulását, mint következményt is. A fehér és a sötét bőrű embereknek azonos mennyiségű festéksejtet tartalmaz a bőre, csak összetételben és a melanin mennyiségében különböznek!

Emellett, a megfelelő ruhaválasztás remek opció: a pamutból, selyemből és poliészterből készült darabok kitűnő szolgálatot tesznek.

Az ózonréteg csökkenésével már nem elegendőek ezek a természetes mechanizmusok, szükség van egyéb kiegészítő megoldásokra is.

 

Fényvédelem

A fényvédelem röviden annyit jelent, hogy használatával meggátoljuk a napfény bejutását és elnyelődését a bőrben. Két fajtája létezik: a filterek (szintetikus kémiai anyagok) és a szűrők (kémiailag nem változó anyagok). A szűrők (a legtöbb púder és por) réteget képezve verik vissza a fényt, de sajnos többnyire maszkhatásúak, ezért kevésbé számítanak kellemes viseletnek. Ezzel ellentétben, a filterek könnyedebb textúrájúak, többféle hullámhossznál is hatásosak.

 

Figyelembe kell vennünk, hogy bizonyos gyógyszerkészítmények használatakor fokozott fényérzékenység alakulhat ki (átmenetileg, vagy akár tartósan is), így alkalmazás előtt mindenképp tájékozódjunk, és szükség esetén gondoskodjunk az erőteljesebb fényvédelemről.

Honnan tudhatom, melyik a számomra optimális fényvédő?

A jelölések mutatják meg, hogy mennyivel több időt tölthetünk biztonságosan a napsütésben a csodaszerünk használatával.

Mi is az SPF?

Az SPF a védőfaktor meghatározása az UVB sugárzással szemben. Általában négy kategóriába soroljuk:

-          gyengébb: SPF 6-10 között,

-          közepes: 10-30 között,

-          erős: 30-50 között

-          nagyon erős: 50 és afelett, vagyis SPF 50+.

A készítményeken jelölik, ha az UVA sugarakkal szemben is védenek, körültekintően nézzünk szét vásárlás előtt!

Ez nem az a szer, amiből egy csipetnyi is elég! Ha tökéletes pajzsot szeretnénk, - arc esetében - egy babszemnyi mennyiség jól eloszlatva megfelelő védelmet tud biztosítani. Tévedés, hogy elég csak reggel használni: 2-3 óránként újra kell kennünk, hogy ne veszítsen a hatékonyságából. Nem azonnali hatású készítmény, körülbelül fél órára van szükség, hogy megfelelően felszívódhasson.

A manapság gyártott készítmények túllépik a fényvédelem szerepét. Kaphatóak primerként is használható, szennyeződésektől védő, hidratáló hatású és kifejezetten kisgyermekeknek szánt fényvédők is, minden bőrtípusra és testrészre..

Tartalomhoz tartozó címkék: fényvédelem

Keresés